Certificat ecològic

Aliment ecològic, aliment orgànic i també aliment Bio és aquell que esta fet d'acord amb uns determinats estàndards de producció. En la gran majoria de la història de l'agricultura es pot dir que la humanitat es va mantenir dins dels procediments que ara es coneixen com d'agricultura ecològica o orgànica. Només a partir del segle XX hi va haver un subministre de noves susbtàncies de síntesi química per obtenir aliments.

La certificació ecològica garanteix que els productes han estat produïts o elaborats seguint les normes de l’agricultura ecològica, i que han estat controlats en tot el seu procés de producció, elaboració, envasat i comercialització.

Els productes vegetals

Els productes vegetals ecològics són productes cultivats sense adobs ni pesticides de síntesi química (fungicides, insecticides o herbicides). Per tant, sense residus d’aquestes substàncies.

Només s’utilitzen adobs orgànics i minerals naturals i es limita la fertilització de nitrogen a 170 kgN/ha i any (com a les zones vulnerables).

La sanitat vegetal es basa amb mètodes preventius, i tan sols es poden utilitzar fitosanitaris naturals que es troben recollits en l’Annex VIII del Reglament (CE) 834/2007.

No estan autoritzats els cultius transgènics.

Els productes animals

Els productes animals ecològics són productes que provenen d’una ramaderia que proporciona unes condicions de vida dignes al bestiar i als ramats, amb respecte per les seves necessitats biològiques i de comportament.

L’alimentació d’aquest bestiar es realitza amb productes ecològics.

Els animals herbívors tenen accés a pastures, i les aus i els porcs, a patis.

Els allotjaments dels animals tenen una superfície mínima i permeten l’entrada d’abundant llum natural i estan perfectament ventilats.

La sanitat es basa en la selecció de races adequades, bones pràctiques zootècniques, densitat adequada i alimentació d’alta qualitat. Els antibiòtics com a tractament preventiu no estan autoritzats.

Els productes transformats

Els productes ecològics elaborats són productes agraris vegetals i animals transformats mitjançant tècniques que minimitzen les formes de contaminació i les pèrdues de qualitat, restringint l’ús d’additius i auxiliars tecnològics.

Controvèrsia

Entre els beneficis dels productes ecològics, hi ha:

  • Els agricultors eviten l'exposició prolongada als pesticides químics, que segons l'OMS produeixen en tot el mon entre 1 i 5 milions d'enverinaments a l'any, entre els cuals hi ha uns 20.000 morts.
  • Es redueix l'impacte dels fertilitzants sintètics, que estimulen el creixement de les algues. Això provoca una disminució en els nivells d'oxigen en llacs, però també en el golf de Mèxic o en el Mar Negre.
  • Els consumidors s'exposen a menys residus químics i els aliments ecològics tenen més vitamines i minerals que els convencionals.

Tanmateix, les limitacions de l'agricultura ecològica fan que siga més cara i, de vegades, la producció es fa en països llunyans on la mà d'obra es més barata o on el clima és l'adequat durant tot l'any. En conseqüència, el transport dels aliments des de més distància augmenta el consum energètic i les emissions de gasos d'efecte hivernacle per caloria de menjar. A banda, la producció no local d'aliments ecològics fa més vulnerables els agricultors locals, que són els poden proveir més fàcilment la població en cas de crisi.

D'altra banda, la prohibició de pesticides sintètics no implica la prohibició d'altres naturals com les sals de sofre i coure, que són ecològiques però molt tòxiques.

Per últim, alguns aliments com el peix o la llet es consideren ecològics malgrat no estar completament lliures de substàncies químiques. Allò que és ecològic o no encara té llacunes que permeten que els animals visquen en condicion insalubres o estiguen malament alimentats.

Més informació: www.ccpae.org


No hay comentarios: